V Dolnom Kubíne sa otvorila tradičná škola bojových umení Wing Chun Kuen Phai.

13.08.2012 Dolný Kubín

Po niekoľko mesačných prípravách sa aj na Slovensku môžu obyvatelia stretnúť s tradičnou výučbou bojových umení, konkrétne bojového umenia Wing Chun Kung Fu, Vietnamskej línie, ktorú učí kvalifikovaný inštruktor z Dolného Kubína Miroslav Kasan, pod vedením zástupcou Medzinárodnej federácie tradičných bojových umení Wing Chun Kuen Phai.
V našej škole učíme podľa tradičných metód, pomocou ktorých študenti prechádzajú jednotlivými stupňami rozvoja. Na rozdiel od bojových športov v bojovom umení v našej škole nie sú žiadne pravidlá a výsledkom nie je iba, aby sa človek naučil biť alebo sa brániť ( čo sú síce dielče výsledky, ale nie konečné) , ale skutočným cieľom je, aby študent rozpoznal svoj skutočný potenciál, spoznal sám seba a naučil sa žiť plnohodnotný život naplnený múdrosťou a pochopením.
Dobré Kung Fu človek nevyužíva iba v boji, ale využíva ho predovšetkým vo svojom každodennom živote. Učiť sa a tvrdo trénovať ,aby sa človek naučil biť alebo pretínať jednou ranou tvrdé tehly je sice zaujímavý, často ale veľmi povrchný cieľ a len málokedy pre podobné aktivity nájde človek skutočné uplatnenie. Povedzme si úprimne, kto z nás potrebuje lámať rukou tehly, nech už je to akákoľvek frajerina, skôr patriaca do cirkusu ako do reálného života.
Môjho učiteľa aj mňa sa často pýtajú ,či niekedy používame Wing Chun, môj učiteľ s úsmevom odpovedá , že áno, každý deň, aby bol lepším mužom, lepším synom, lepším učiteľom, aby robil správne rozhodnutia. Ja za seba môžem povedať, že aj nepriek tomu, že som sa za posledných niekoľko rokov ani raz na ulici nebil, Wing Chun aj na svojej žiackej úrovni používam pomerne často a vďaka znalostem, ktoré som získal , môžem dnes efektívne pomáhať sebe aj druhým. Každý deň síce trénujem bojové umenie, ale využívam ho predovšetkým k tomu , aby som mohol pomôcť ľuďom, ktorí majú zdravotné problémy, napríklad urobiť masáž, ukázať komplex cvičení pri bolestiach v chrbtici, pomôcť pri prekonávaní závislosti a podobne, no a zároveň učím ďalších študentov, ktorí majú o výučbu bojového umenia záujem. To všetko a omnoho viac sú veci, ktoré sa študent v našej škole postupne naučí. „Hovorí sa, že kto sa snaží pochopiť celý svet ,nepochopí nič a ten, kto pochopí seba, pochopí celý svet. Wing Chun postupne pomáha túto jednoduchú vetu pochopiť do jej hľbky“, hovorí Miroslav Kasan, inštruktor školy Wing CHun Kuen Phai
Filozofia tradičnej školy Wing Chun Kuen Phai je založená na 5 zvieratách, ktoré predstavujú 5 kvalít, ktoré v sebe študent rozvíja a ktoré pomáhajú človeku žiť zdravý a plnohodnotný život:
Tiger – predstavuje silu, na vonkajšej úrovni je to silné telo, na vnútorej úrovni sila ducha
Leopard – predstavuje rýchlosť, na vonkajšej úrovni rýchly pohyb, na vnútornej úrovni rýchla reakcia, rýchla orientácia sa v situáciach
Žeriav - predstavuje rovnováhu, na vonkajšej úrovni stabilitu tela, na vnútornej psychickú vyrovnanosť
Had – predstavuje flexibilitu, na vonkajšej úrovni je to flexibilita tela, na vnútornej úrovni flexibilita myslenia
Drak – je mystické zviera, ktoré predstavuje životnú skúsenosť, zahrňa v sebe 4 ostatné zvieratá a pomocou tejto kvality rozvíjame v sebe pochopenie ako správne využiť naše životné skúsenosti, aby nám boli skutočne užitočné.

Samotná výučba, ktorá postupne vedie k rozvoju hore uvedených opísaných kvalít, je postavená na 5 pilieroch:
Silový komplex – pomáha posilniť telo a zároveň aj silu ducha
Lepiace ruky – rozvíjajú citlivosť, ktorá nám pomôže lepšie pochopiť seba a situácie okolo nás
Bojová technika – rozvíja pamäť a koordináciu, schopnosti využívať efektivne naše telo
Zen – rozsiahle psychofyzické cvičenie na prácu s psychikou a regulovanie našho organizmu
Čchi Kung – efektívne cvičenie, ktoré rozvíja naše telo aj ducha

Uvedené kvality môžu pomôcť každému človeku v jeho každodennom živote, či už v osobnom, alebo pracovnom.
Na záver citujeme slova majstra bojových umení Pavla Teličkina, ktorý odpovedal na otázku, prečo by sa človek mal venovať Wing Chunu.
Odpovedí na túto otázku je presne toľko, koľko je na svete rôznych ľudí. Každý si tu nájde niečo svoje.
Niekto prichádza aby si zlepšil zdravie s pomocou Čchikungu, niekoho zase viac zaujíma bojový aspekt bojového umenia. No ak mám hovoriť o hlavnej príčine kvôli čomu by sa mal člověk Wing Chunu venovať, tak by som odpovedal, že nauka tradičného bojového umenia nám pomáha nájsť našich skutočných nepriateľov a dáva nám potrebné zbrane aby sme nad nimi dokázali vyhrať. Títo nepriatelia – lenivosť, prázdnota, hlúposť, márnivosť, slabosť, zbabelosť, obžerstvo, túžba po sláve, chtíč, chamtivosť a ďalšie, nás zbavujú voľe, privádzajú nás do rôznych nepríjemných situácií a problémov a postupne nás menia z človeka na ponížené zvieratá. Oni sú skutočným prameňom všetkého nešťastia a chorôb. Nie nadarmo už oddávna hovorili, kto porazil druhých, je silný, no kto porazil seba, je skutočne mocný.
Tradičné bojové umenie je cesta disciplíny a ľudskosti, cesta poznania. Ona dá človeku zručnosť a zbrane pre boj so svojimi skutočnými nepriateľmi a pomáha získať múdrosť.

Tréningy prebiehajú každý pracovný deň v sále klubu bojového umenia v Dolnom Kubíne Bysterecká 2972/3 a sú vhodné pre všetky vekové kategórie

ďalšie informácie:
Miroslav Kasan, inštruktor školy Wing Chun Kuen Phai
 

Vyberte región